Άντρες : 210-8234740 και 210-3611803 - Γυναίκες και μητέρες : 210-3215813 info@18ano.gr

Τελευταία νέα

Ενημερωθείτε σχετικά με τα νέα της μονάδας

H Χοροθεραπεία στη διαδικασία της απεξάρτησης

Η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: “H Χοροθεραπεία στη διαδικασία της απεξάρτησης”

Η Χοροθεραπεία στο χώρο της απεξάρτησης, όπως αυτή πραγματώνεται στο 18 ΑΝΩ, έχει παρουσία τριών δεκαετιών. Οι χοροθεραπευτές, ως ειδικοί επιστήμονες και μέλη της διεπιστημονικής ομάδας, συμμετέχουν ενεργά στο θεραπευτικό σχεδιασμό και στη θεραπευτική πράξη. Αναδεικνύουν τη σημασία και αναγκαιότητα της εμπλοκής του σώματος στη θεραπευτική διαδικασία της απεξάρτησης. 

Η Χοροθεραπεία είναι η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης, με σκοπό την εξέλιξη των λειτουργιών του ατόμου: σωματική, συναισθηματική, γνωστική, κοινωνική.

Η Χοροθεραπεία στηρίζεται πάνω στις εξής θεμελιώδεις αρχές:

  • Το μυαλό, η ψυχή και το σώμα (ή αλλιώς: το νοητικό, το ψυχικό και το βιοφυσιολογικό επίπεδο) βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση. Αλλαγές στο ένα επίπεδο επιφέρουν αλλαγές και στα άλλα επίπεδα.
  • Η κίνηση αντανακλά την προσωπικότητά του ατόμου και περιέχει στοιχεία της προσωπικής του ιστορίας. Καθιστά ορατές τις ψυχολογικές, αντιληπτικές, εξελικτικές διεργασίες, την ψυχοπαθολογία και τους τρόπους του σχετίζεσθαι που διαθέτει ο καθένας για να προσεγγίζει το έμψυχο περιβάλλον του.
  • Η κίνηση καταδεικνύει τις ασυνείδητες διαδικασίες.
  • Μέσα από την κίνηση, τους μη – λεκτικούς τρόπους επικοινωνίας και την παρατήρησή τους, έχουμε πρόσβαση σε ό, τι αφορά τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης και της ωρίμανσης.
  • Η θεραπευτική σχέση είναι κεντρικός παράγοντας διερεύνησης και αλλαγής και καθοριστική για την εξέλιξη της χοροθεραπευτικής διαδικασίας.

Βασικός στόχος του χοροθεραπευτικού πλαισίου, ομόκεντρου με τη φιλοσοφία και το πλαίσιο της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Ανω, είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ώστε να μπορούν να συνυπάρξουν δύο βασικές λειτουργίες:

Αφενός η σταθερότητα και η σαφής διατύπωση των ορίων, ως εγγυήσεις στήριξης, ασφάλειας, συγκράτησης και ανάπτυξης της ικανότητας αντοχής στη ματαίωση και τον περιορισμό.

Αφετέρου η διαπερατότητα ως εχέγγυο αποφυγής τραυματικών αποκλεισμών και αποδοχής της αυθεντικής παρουσίας των θεραπευμένων και της ελεύθερης διακίνησης της σκέψης τους.

Η απεξάρτηση από ουσίες, μέσα από τη Χοροθεραπευτική προσέγγιση, επικεντρώνεται στο σώμα – το μέρος του εαυτού όπου έχει εκδηλωθεί με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα το σύμπτωμα της τοξικοεξάρτησης.

Η τοξικοεξάρτηση καθιστά ως πρώτο ζήτημα το “μέσα” και το “έξω” σε όλο το φάσμα του. Το σώμα με τη διπλή του διάσταση, του εσωτερικού και εξωτερικού, προσφέρει τη δυνατότητα της συγκρότησης του ενδιάμεσου χώρου ώστε να γίνει εφικτή η διαφοροποίηση και συνάρθρωση αυτών των δύο τάξεων της πραγματικότητας. Η κίνηση, καθώς αποτελεί τη θεραπευτική κινητήρια δύναμη της χοροθεραπευτικής πρακτικής, αναλαμβάνει τη θέση του διαμεσολαβητή και ρυθμιστή μεταξύ του “εντός” και του “εκτός”.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εργαζόμενους στο χώρο της  υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, δραματοθεραπευτές, επισκέπτες υγείας κ.α.) και γενικότερα επαγγελματίες ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, ανεξαρτήτως οργανισμού ή φορέα που υπάγονται, καθώς και σε φοιτητές. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων θα ξεπεράσει το αναμενόμενο, προτεραιότητα συμμετοχής θα δοθεί σε όσους ήδη εργάζονται σε χώρους υγείας. 

Ο χαρακτήρας του θα είναι βιωματικός και η θεωρητική επεξεργασία θα προκύπτει και θα συνοδεύει τη βιωματική εμπειρία. Δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία σχετικά με το χορό και την κινητική έκφραση. 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται 1 φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, επί της οδού Κεφαλληνίας 71 στην Αθήνα. Ώρα έναρξης 10:00 π.μ. και χρονική διάρκεια έως τρεις ώρες. Το σύνολο των συναντήσεων είναι 8 και ξεκινούν την Τετάρτη 3 Οκτώβρίου.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων ορίζεται στους 20. Οι ενδιαφερόμενοι για την παρακολούθηση του σεμιναρίου, θα πρέπει να αποστείλουν αίτηση και ένα σύντομο βιογραφικό στο Κέντρο Εκπαίδευσης 18 ΑΝΩ στην ηλεκτρονική διεύθυνση ekpaideusis18ano@gmail.com, μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 15:00 μ.μ.  Η επιλογή  θα γίνει βάσει των βιογραφικών σημειωμάτων. Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν και με την ολοκλήρωση του θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Κέντρο Εκπαίδευσης 18 ΑΝΩ στο 210 8622914.

Σημείωση: σε περίπτωση πλέον της 1 απουσίας, δε θα είναι δυνατή η παρακολούθηση του σεμιναρίου. 

Υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου είναι ο κος Γιουβανάκης Ιωάννης,  χοροθεραπευτής της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ.

Στην οργανωτική επιτροπή του σεμιναρίου είναι η κ. Μπερτάνη Ερμιόνη του Κέντρου Εκπαίδευσης 18 ΑΝΩ.

 

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

 

Συνάντηση 1

Ανιχνεύοντας τη μνήμη του σώματος

Αλκαλάη Νίνα, θεωρητικός του χορού – χοροθεραπεύτρια (μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος)

 

Το νόημα και η αναγκαιότητα της εμπλοκής του σώματος στη θεραπεία απεξάρτησης

Μάτσα Κατερίνα (Ψυχίατρος)

 

Συνάντηση 2

Πρωτόγονη έκφραση: Από το συλλογικό μύθο στην προσωπική αλήθεια.

Σταυροπούλου Ευρώπη, χοροθεραπεύτρια (μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος)

 

Συνάντηση 3

Πατάω, τεντώνω, λυγίζω, μακραίνω, ισορροπώ, παρουσιάζομαι….πόσα ενεργητικά ρήματα που συντροφεύουν, συναντιούνται στη χοροθεραπεία και σχετίζονται με τη σωματική αίσθηση, τους εσωτερικούς άξονες, το κέντρο μας και τις αντίθετες δυναμικές που εναρμονίζονται στο σώμα μας.

Πανερίτη Ζωή, καθηγήτρια κλασσικού χορού, χοροθεραπεύτρια (μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος)

 

Συνάντηση 4

Βασικοί παράγοντες της χορευτικής δράσης και αξιοποίηση τους στη χοροθεραπεία.     

Αλκαλάη Νίνα, θεωρητικός του χορού – χοροθεραπεύτρια (μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος)

 

Συνάντηση 5

Παρουσίαση κλινικού περιστατικού

Γιουβανάκης Ιωάννης, χοροθεραπευτής (μέλος της Ένωσης     Χοροθεραπευτών Ελλάδος, υποψήφιος ομαδικός αναλυτής της ΕΕΨΨΟ)

 

Σχόλιο επί του κλινικού περιστατικού

Τουρνής Σταμάτης (Ψυχίατρος, Δ/ντής Α’ ΨΝΑ, Ψυχαναλυτής, διδάσκων και τακτικό μέλος της ΕΕΨΨ)

 

Συνάντηση 6

Κινώντας το σώμα-μετακινώντας τον εαυτό: Εισαγωγή στην αυθεντική κίνηση.

Αρβανιτάκη Μαρία, χοροθεραπεύτρια (μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος)

 

Συνάντηση 7

“Ψυχή είναι ένα σώμα που δεν καταλήγει” – Γ. Χειμωνάς

Γιουβανάκης Ιωάννης, χοροθεραπευτής (μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος, υποψήφιος ομαδικός αναλυτής της ΕΕΨΨΟ)

 

Συνάντηση 8

Κλείσιμο σεμιναρίου