Άντρες : 210-8234740 και 210-3611803 - Γυναίκες και μητέρες : 210-3215813 info@18ano.gr

Τμήμα Εφήβων Νέων

Τ
tmima-efibwn-newn1

Τμήμα Εφήβων – Νέων

ο Τμήμα Εφήβων και Νέων αποτελεί τμήμα της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993 και απευθύνεται σε έφηβους και νέους ενήλικες χρήστες τοξικών ουσιών έως 22 ετών. Αποσκοπεί στην σωματική και ψυχική απεξάρτηση του νέου από ουσίες που μεταβάλλουν την διάθεσή του (σε αυτές περιλαμβάνονται όλες οι παράνομες τοξικές ουσίες, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική συνταγή). Η θεραπευτική διαδικασία συντελείται στον Συμβουλευτικό του Τμήματος Εφήβων και Νέων και στο Κέντρο Ημέρας και ενέχει δύο φάσεις:

  • Υποδοχή
  • Ψυχική Απεξάρτηση

Στις προκαταρκτικές συνεντεύξεις αξιολογείται το αίτημα. Η αξιολόγηση αυτή περιλαμβάνει το σύνολο της ψυχοσωματικής του κατάστασης. Σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο χορηγείται συμπτωματική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου.

Κάθε έφηβος ή νέος που απευθύνεται στο Τμήμα Εφήβων και Νέων εντάσσεται εθελοντικά στο θεραπευτικό πλαίσιο. Το αίτημα για βοήθεια μπορεί να εκφραστεί τηλεφωνικά ή απευθείας στον Συμβουλευτικό Σταθμό του Τμήματος.

Αν ο νέος αποδεχτεί τα πλαίσια λειτουργίας του θεραπευτικού προγράμματος που του παρουσιάζονται (πρόγραμμα, κανονισμοί κλπ) και συμφωνήσει στην έναρξη της θεραπευτικής διαδικασίας, η προσπάθειά του επικεντρώνεται στην αποχή από την τοξική ουσία. Παράλληλα με τις ατομικές συνεδρίες κι εφόσον διατηρείται η αποχή, κατόπιν επιβεβαίωσης από επανειλημμένους εργαστηριακούς ελέγχους, ο νέος εντάσσεται σε ομάδα υποδοχής.

Ο στόχος που πρέπει να επιτευχθεί σε αυτή τη φάση είναι η αποχή από την ουσία, η σταθεροποίηση της απόφασης, η προετοιμασία για την ψυχική απεξάρτηση στο Κέντρο Ημέρας.

Υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με Ψυχίατρο της Μονάδας Απεξάρτησης ή άλλης εξωτερικής δομής αν κριθεί απαραίτητο.