Άντρες : 210-8234740 και 210-3611803 - Γυναίκες και μητέρες : 210-3215813 info@18ano.gr

Τελευταία νέα

Ενημερωθείτε σχετικά με τα νέα της μονάδας

Πατρότητα και εγκλεισμός

Μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Φυλακών της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» του Ψ.Ν.Α.

Στα πλαίσια συνεργασίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με το Πρόγραμμα Φυλακών της Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών «18 ΑΝΩ» του Ψ.Ν.Α, υλοποιήθηκε μικρής κλίμακας έρευνα σε άνδρες, τοξικομανείς, κρατούμενους ελληνικής καταγωγής με τίτλο «Πατρότητα και Εγκλεισμός».

Το θέμα της άσκησης των γονικών δικαιωμάτων στην περίπτωση των πατέρων χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών, που συγχρόνως εκτίουν ποινές φυλάκισης ελάχιστα έχει απασχολήσει τη διεθνή και την ελληνική βιβλιογραφία. Μέχρι σήμερα, επίκεντρο της μελέτης της άσκησης γονικής μέριμνας σε περιπτώσεις σωφρονιστικού εγκλεισμού υπήρξε, σχεδόν αποκλειστικά, η περίπτωση των κρατούμενων μητέρων.

Η παρούσα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε έξι Σωφρονιστικά Καταστήματα, (Κατάστημα Κράτησης I Κορυδαλλού, Ψυχιατρείο Κρατούμενων Κορυδαλλού, Νοσοκομείο Κρατούμενων Κορυδαλλού και στα Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ναυπλίου) επιδιώκει να καλύψει το κενό στην εμπειρική διερεύνηση της άσκησης γονικής μέριμνας και επικοινωνίας από τους πατέρες κρατούμενους εστιάζοντας στους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, πατέρες κρατούμενους.

Η κατηγορία αυτή των κρατουμένων χαρακτηρίζεται από διπλό στιγματισμό: το στιγματισμό του καταδικασθέντα ποινικά και το στιγματισμό του ουσιοεξαρτημένου. Και οι δύο αυτές συνθήκες αυτονόητα δρουν ανασταλτικά και επιβαρυντικά ως προς την άσκηση γονικής μέριμνας και επικοινωνίας των πατέρων με τα παιδιά τους, ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου σχετικές τυπικές ρυθμίσεις του ζητήματος απουσιάζουν.

Τα ακριβή στοιχεία της έρευνας είναι:

Χατζηγιάννη Α.,  Τσίγκανου, Ι., Ηλιού Κ., Μαντούκα, Ι, Φρονίμου, Ε. (2022). Πατρότητα, ουσιοεξάρτηση και ποινικός εγκλεισμός. Μια εμπειρική διερεύνηση. Αθήνα: ΕΚΚΕ. ISBN: 978-960-6834-47-9. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν το 2022 στην ιστοσελίδα του ΕΚΚΕ (e-book).