Άντρες : 210-8234740 και 210-3611803 - Γυναίκες και μητέρες : 210-3215813 info@18ano.gr

Τελευταία νέα

Ενημερωθείτε σχετικά με τα νέα της μονάδας

Σειρά μέτρων από το 18 ΑΝΩ για τη πανδημία covid-19

Λόγω των ειδικών συνθηκών που συνεχίζουν να ισχύουν από την επιδημία κορωνοϊού στη χώρα μας, είναι απαραίτητο να συνεχίσουν να λαμβάνονται σ’όλα τα Τμήματα και τις Δομές της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω μια σειρά μέτρων, τα οποία προσαρμόζονται συνεχώς στα νέα δεδομένα και την πορεία της Covid-19 στη χώρα μας.

Το προσωπικό της Μονάδας καλείται μαζί με τους υπόλοιπους Υγειονομικούς υπαλλήλους της χώρας να επιδείξει υπευθυνότητα, ψυχραιμία, σθένος και να ανταποκριθεί με όλες του τις δυνάμεις στις ανάγκες του εξαρτημένου και της οικογένειάς του. Προσωπικά καθώς και οι Επιστημονικά Υπεύθυνοι σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του ΨΝΑ θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την στήριξη τόσου του προσωπικού όσο και των θεραπευομένων.

Οδηγίες για όλες τις φάσεις του θεραπευτικού προγράμματος

Όποιος εισέρχεται σε οποιοδήποτε τμήμα της Μονάδας,  ακολουθεί τις  διαδικασίες ασφαλείας για τον ιό (π.χ. αντισηψία χεριών, χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων) είτε είναι θεραπευτικό προσωπικό  είτε θεραπευόμενος.

Οι θεραπευόμενοι και οι γονείς των εξωτερικών δομών όταν προσέρχονται σε μια δομή θα στέλνουν sms:  X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1 (Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Θα υπάρχει δυνατότητα από τις δομές να δίνεται βεβαίωση ότι ο θεραπευόμενος πραγματοποίησε  μια ατομική ή ομαδική συνεδρία, η οποία θα του δίνεται πριν την αποχώρησή του από το τμήμα, με τη σφραγίδα της δομής και τη μονογραφή του επιστημονικά υπευθύνου ή του ιατρού της δομής.

Οδηγίες για όλα τα τμήματα

 1. Σε κάθε Τμήμα θα πρέπει να παραμείνει αναρτημένο  στην πόρτα εισόδου χαρτί όπου να αναγράφονται τα εξής : « Παρακαλούμε πριν εισέλθετε στο χώρο να πλένετε τα χέρια σας με ειδικό αντισηπτικό με στόχο τη μη μετάδοση του κορωνοϊού και την ασφάλεια του προσωπικού και των θεραπευομένων. Όσοι εμφανίζετε συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό, πονόλαιμο, φτέρνισμα να μην εισέρχεστε στο χώρο χωρίς μάσκα. Παρακαλούμε να ακολουθείται πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.  Ευχαριστούμε Εκ της διεύθυνσης του 18 Άνω»
 2. Σε όλες τις δομές του 18 Άνω οφείλουμε να ενημερώνουμε επανειλημμένως τους θεραπευόμενους για τις διαδικασίες  που πρέπει να ακολουθούνται  και να τηρούνται για την πρόληψη  λοίμωξης από Κορωνοϊό.
 3. Θα πραγματοποιείται συστηματική αντισηψία σε αντικείμενα κοινής χρήσης όπως πόμολα κ.ά σε συνεργασία με τις καθαρίστριες των δομών σε όλα τα Τμήματα της Μονάδας.
 4. Σε περίπτωση παρουσίασης ύποπτων συμπτωμάτων λαμβάνεται σύντομο  ιστορικό, συμπληρώνεται το ειδικό ερωτηματολόγιο που σας έχουμε ήδη διανείμει,  ενημερώνεται ο υπεύθυνος ιατρός του τμήματος ο οποίος  ενημερώνει τη Μονάδα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου και τον ΕΟΔΥ.
 5. Σε όλες τις φάσεις θα πραγματοποιούνται οι ατομικές και ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, αλλά και οι ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες είτε δια ζώσης είτε, εφόσον υπάρχει ιατρικό πρόβλημα του εργαζομένου, μέσω ευέλικτων τρόπων όπως μέσω τηλεφώνου.
 6. Όταν διενεργούνται ομαδικές διαδικασίες θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις των 1,5-2 μέτρων μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι ομάδες θα αποτελούνται από 5 άτομα συν 2 θεραπευτές. 
 7. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη της υποστήριξης των τμημάτων απ’όλες τις ειδικότητες του προσωπικού καθώς λόγω ειδικών αδειών και πιθανών ασθενειών θα προκύψουν νέες ανάγκες.

Σχολείο 18 Άνω

 1. Παραμένει κλειστό το Σχολείο του 18 Άνω (Τμήματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) όπως κάθε εκπαιδευτική Μονάδα της χώρας μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.
 2. Τα μαθήματα του Σχολείου θα λειτουργήσουν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Τμήμα Εκπαίδευσης και έρευνας

 1. Δεν θα πραγματοποιούνται δια ζώσης τα εκπαιδευτικά προγράμματα του 18 Άνω καθώς και κάθε δραστηριότητα πρόληψης και ευαισθητοποίησης στη Κοινότητα. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα γίνουν διαδικτυακά όπως ήδη προγραμματίζεται.
 2. Εκπαιδευόμενοι δεν θα γίνονται δεκτοί σε δομές της μονάδας.

Συμβουλευτικοί Σταθμοί/Ανοιχτά προγράμματα

Ο κάθε επιστημονικά υπεύθυνος των Συμβουλευτικών σταθμών σε συνεργασία με την θεραπευτική ομάδα κάθε τμήματος θα οργανώσουν τις ατομικές συνεδρίες καθώς  και όλες τις άλλες δραστηριότητες με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού.

 1. Στα νεοεισερχόμενα ραντεβού υποδοχής θα λαμβάνεται ένα σύντομο ιστορικό τηλεφωνικά σχετικά με συμπτώματα covid 19 και αν δεν συντρέχει λόγος θα κλείνεται ραντεβού στον χώρο του συμβουλευτικού σταθμού.  Στην αντίθετη περίπτωση το νεοεισερχόμενο άτομο θα υποστηρίζεται τηλεφωνικά
 2. Θα πραγματοποιείται θερμομέτρηση σε όλους όσους εισέρχονται στη δομή
 3. Οι συνοδοί των θεραπευομένων θα παραμένουν εκτός των δομών
 4. Οι ουροληψίες θα πραγματοποιούνται κανονικά, δίνοντας προσοχή ώστε να μην  πραγματοποιούνται μαζικά και το ίδιο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Τμήματα ψυχολογικής απεξάρτησης  (εσωτερικής διαμονής)

 1. Θα γίνεται θερμομέτρηση   πρωί και  βράδυ όλων των θεραπευομένων η οποία θα καταγράφεται σε ειδικό έντυπο που σας έχει αποσταλεί στο παρελθόν. Τα δεδομένα αυτά θα είναι καθημερινά στη διάθεση του ιατρού του κάθε τμήματος
 2. Δεν θα εξέρχονται οι θεραπευόμενοι εκτός των τμημάτων για οποιοδήποτε λόγο εκτός των ιατρικών.
 3. Δεν θα πραγματοποιούνται έξοδοι των θεραπευομένων.
 4. Δεν θα πραγματοποιούνται επισκέψεις στα τμήματα από άτομα εκτός του θεραπευτικού προσωπικού.
 5. Οι νέοι θεραπευόμενοι αφού κάνουν το τεστ και αυτό είναι αρνητικό θα εισέρχονται στον προβλεπόμενο για περιπτώσεις καραντίνας χώρο και θα παραμείνουν εκεί για 10 ημέρες. Δεν θα συμμετέχουν στις οικιακές εργασίες και την προετοιμασία γευμάτων και θα έρχονται σε επαφή με το προσωπικό και τους συνθεραπευόμενους μόνο φορώντας μάσκα. Βέβαια απαιτείται από τους υπεύθυνους των δομών μεγαλύτερη τήρηση μέτρων επιτήρησης, μέτρων καθαριότητας και αντισηψίας του χώρου.

Τμήματα Κοινωνικής Επανένταξης

 1. Θα πραγματοποιούνται οι ομάδες ψυχοθεραπείας, οι ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες και οι ατομικές συνεδρίες ( 5 θεραπευόμενοι συν 2 θεραπευτές)
 2. Στους ξενώνες των επανεντάξεων θα πραγματοποιείται θερμομέτρηση όλων των θεραπευομένων το  πρωί η οποία θα καταγράφεται στο ειδικό έντυπο που ήδη έχετε. Τα δεδομένα αυτά θα είναι καθημερινά στη διάθεση του ιατρού του κάθε τμήματος.
 3. Όποιος θεραπευόμενος παρουσιάσει συμπτώματα θα ενημερώνει τον υπεύθυνο του ξενώνα ο οποίος θα ενημερώνει τον ιατρό της δομής ο οποίος με τη σειρά του θα επικοινωνεί με τον εφημερεύοντα παθολόγο του ΨΝΑ.  Ο θεραπευόμενος θα εξετάζεται από τους παθολόγους του ΨΝΑ ή σε όποια δομή υποδείξουν αυτοί και θα κρίνεται αν χρήζει να υποβληθεί σε τεστ ή να νοσηλευθεί.
 4. Επί συμπτωματολογίας και μέχρις ότου έχουμε αποτελέσματα του τεστ, οι θεραπευόμενοι θα βρίσκονται στο δωμάτιο καραντίνας του ξενώνα. 
 5.  Οι ουροληψίες δεν θα πραγματοποιούνται μαζικά και το ίδιο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις κοινωνικές επανεντάξεις.
 6. Οι θεραπευόμενοι θα πρέπει να περιορίσουν τις εξόδους τους και να εξέρχονται για αγορές σε super market μία ή δύο φορές την εβδομάδα
 7. Όταν επιθυμούν να εξέρχονται για άσκηση, θα μπορούν να το κάνουν ανά 2 άτομα και εφόσον στείλουν μήνυμα στο 13033.

Σας εύχομαι δύναμη και είμαστε στην διάθεση σας για οποιοδήποτε αίτημα και οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειάζεστε.

Η Διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ

Χρηστίδη Στυλιανή