Άντρες : 210-8234740 και 210-3611803 - Γυναίκες και μητέρες : 210-3215813 info@18ano.gr

Τελευταία νέα

Ενημερωθείτε σχετικά με τα νέα της μονάδας

Οικογένεια και Εξάρτηση: Θεωρία και κλινική πράξη

Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο πέντε συναντήσεων που διοργανώνει το Τμήμα Οικογένειας του 18 Άνω το Μάρτιο του 2023 με θέμα «Οικογένεια και Εξάρτηση: θεωρία και κλινική πράξη» θα διαπραγματευτούμε το ρόλο της οικογένειας στην εξάρτηση και στη θεραπεία απεξάρτησης. Οι συνέπειες της εξάρτησης είναι πολλαπλές για τον ίδιο και για τους δικούς του ανθρώπους. Η οικογένεια, οι δικοί του/της άνθρωποι βιώνουν έμμεσα και τραυματικά την κρίση της εξάρτησης.

Πώς επιβιώνουν ψυχολογικά οι άνθρωποι που αποτελούν το περιβάλλον του εξαρτημένου; Πώς συμβάλλουν οι δικοί του άνθρωποι στην πυροδότηση της εξάρτησης,  στην κινητοποίηση του, και στην αλλαγή προς την αυτονόμηση; Ποιά είναι η βοήθεια που ζητούν; Πώς διαμορφώνεται το θεραπευτικό πλαίσιο απαντώντας στις ανάγκες αυτές; Πώς επανεκκινούν για μια ζωή με περισσότερη ψυχική υγεία και ισορροπία; Ποιες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν ώστε να συμπορευτούν με τον θεραπευόμενο στην πορεία της απεξάρτησης;  Ποιές είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις και ποιές οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο θεραπευτής;

Μέσα από την κλινική εμπειρία και τη θεώρηση που θα παρουσιάσουμε οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τους σημαντικούς άλλους του ατόμου με εξάρτηση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις, βιωματικές ασκήσεις και παρουσίαση κλινικών περιστατικών.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο είναι δωρεάν και απευθύνεται σε επαγγελματίες και ειδικευόμενους στη ψυχική υγεία, και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές αντίστοιχων τμημάτων.  

Το σεμινάριο φέτος θα διεξαχθεί δια ζώσης. Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη 9.30 πμ–12.30 μμ, ξεκινώντας την Τετάρτη 1/3/2023, στο Κέντρο Εκπαίδευσης 18 ΑΝΩ (Κεφαλληνίας 71, Κυψέλη).

 Λόγω του μικρού αριθμού των συναντήσεων το όριο των επιτρεπόμενων απουσιών δε μπορεί να ξεπερνάει τη μια (1) απουσία. Όσοι παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο θα πρέπει να στείλετε ένα σύντομο βιογραφικό και την αίτηση συμμετοχής στην ηλεκτρονική  διεύθυνση: ekpaideusis18ano@gmail.com, από τις 24/1/2023 έως την Τρίτη 14/2/2023 και ώρα 15:00 μ.μ. Η επιλογή θα γίνει βάσει βιογραφικού.

Για οποιοδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε στο 210 8622914.

Θα ακολουθήσει και β΄ κύκλος σεμιναρίου για περαιτέρω εμβάθυνση τον Μάιο.  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 

Η οπτική της οικογένειας στην εξάρτηση και στη θεραπεία: Το τμήμα Οικογένειας του 18 Άνω

Κουτσούκη Σ., ψυχολόγος υγείας, MSc, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Τμήματος.  

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 

Η εξάρτηση ως σύμπτωμα της οικογένειας. Η συστημική προσέγγιση.

Σιδεράκη, Ε., Κλινική κοινωνική λειτουργός, (MSc), συστημική ψυχοθεραπεύτρια.

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 

Κοιτώντας πίσω από τον καθρέφτη – Εξαρτητικές σχέσεις, απώλειες.

Στεφανέλη, Ε., Κοινωνική λειτουργός, συστημική – οικογενειακή θεραπεύτρια.

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2022 

Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση στα πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ευθύνη ανατροφής παιδιών, στο περιβάλλον των οποίων συναντάται χρήση ουσιών.  

Καλατζή, Μ., ψυχολόγος, MSc.

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2022, 9.30 π.μ. – 1 μ.μ.

Το στίγμα: όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό αλλά δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα

Καρτάκη, Ε., θεραπεύτρια 18 Άνω.   Παρουσίαση κλινικού περιστατικού. Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. Κουτσούκη, Σ.