Άντρες : 210-8234740 και 210-3611803 - Γυναίκες και μητέρες : 210-3215813 info@18ano.gr

Τελευταία νέα

Ενημερωθείτε σχετικά με τα νέα της μονάδας

Οικογένεια και Εξάρτηση: Θεωρία και κλινική πράξη

Η πραγματικότητα της πανδημίας, η κλιματική αλλαγή και η επιδημία της πληροφορίας μάς φέρνουν αντιμέτωπους με το υπέρμετρο του άγχους, του πόνου και της απώλειας. Οι αντοχές μας δοκιμάζονται. Ως άτομα και ως οικογένεια δεχόμαστε ισχυρές αναταράξεις. Βιώνουμε όσο ποτέ άλλοτε τραυματικό στρες σε συλλογικό επίπεδο, που οδηγεί σε αξιοσημείωτη αύξηση  των εξαρτήσεων όλων των ειδών και μοιάζει να αφορά όλο και περισσότερους.

Στην καρδιά των εξαρτητικών συμπεριφορών που αφορά σε ουσίες, νόμιμες και παράνομες, σε τυχερά παιχνίδια, στην τεχνολογία και στη διατροφή μας θα συναντήσουμε το αμίλητο και το ανεπίλυτο τραύμα, την παραμέληση και μια ιστορία πόνου. Επιπλέον, το κοινωνικό στίγμα για το άτομο με εξάρτηση και  για το περιβάλλον του λειτουργεί αποτρεπτικά στην αναζήτηση βοήθειας. Οι ιστορίες της οικογένειας και όλων των σημαντικών άλλων του ανθρώπου με εξάρτηση έρχονται να φωτίσουν και να  συμπληρώσουν την κατανόηση μας για την εμπειρία τους και να μας αφυπνίσουν από στερεότυπες απαντήσεις.

Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο πέντε συναντήσεων που διοργανώνει το Τμήμα Οικογένειας του 18 Άνω το Μάρτιο του 2022 με θέμα «Οικογένεια και Εξάρτηση: θεωρία και κλινική πράξη» θα διαπραγματευτούμε το ρόλο της οικογένειας στην εξάρτηση και στη θεραπεία απεξάρτησης. Πώς επιβιώνουν ψυχολογικά οι άνθρωποι που αποτελούν το περιβάλλον του εξαρτημένου; Πώς συμβάλλουν οι δικοί του άνθρωποι στην πυροδότηση της εξάρτησης,  στην κινητοποίηση του, και στην αλλαγή προς την αυτονόμηση; Ποιά είναι η βοήθεια που ζητούν; Πώς διαμορφώνεται το θεραπευτικό πλαίσιο απαντώντας στις ανάγκες αυτές; Πώς επανεκκινούν για μια ζωή με περισσότερη ψυχική υγεία και ισορροπία; Ποιές είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις και ποιές οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο θεραπευτής;

Μέσα από την κλινική εμπειρία και τη θεώρηση που θα παρουσιάσουμε οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τους σημαντικούς άλλους του ατόμου με εξάρτηση και να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις ώστε να απαντούν αποτελεσματικότερα στο αντίστοιχο επείγον που συναντούν στο δικό τους χώρο εργασίας. 

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ειδικευόμενους στη ψυχική υγεία, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές αντίστοιχων τμημάτων, σε εργαζόμενους σε κέντρα υγείας, συμβουλευτικής, και πρόληψης και νοσοκομεία.     

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί μέσω zoom, με ανοιχτές κάμερες. Οι συναντήσεις θα γίνονται Τετάρτη 9.30 πμ–12.30 μμ, ξεκινώντας την Τετάρτη 2.3.22. Λόγω του μικρού αριθμού των συναντήσεων το όριο των επιτρεπόμενων απουσιών δε μπορεί να ξεπερνάει τη μια (1) απουσία. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Θα επιλεγούν 30 άτομα βάσει βιογραφικού  που μπορείτε να αποστείλετε μαζί με την αίτηση συμμετοχής στο Κέντρο Εκπαίδευσης 18 Άνω στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ekpaideusis18ano@gmail.com από την Τρίτη  11/1/2022 έως την Παρασκευή 28/1/2022 και ώρα 15:00 μ.μ.

Ενημερωτικό σημείωμα: Θα ακολουθήσει και β΄ κύκλος σεμιναρίου τον Μάιο, όπου θα συζητηθούν εξειδικευμένες εφαρμογές της θεραπευτικής προσέγγισης με τους σημαντικούς άλλους: τους γονείς, τους συντρόφους, τους συζύγους, τα αδέλφια του εξαρτημένου. Το σεμινάριο αυτό θα μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι θα συμμετάσχουν στον α’ κύκλο- ή έχουν συμμετάσχει παλιότερα σε αυτόν- και ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν περαιτέρω.

Ο β κύκλος θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο στην ιστοσελίδα του 18 ΑΝΩ και μόνο τότε θα δεχθούμε αιτήσεις συμμετοχής για αυτόν.

Α κύκλος – Πρόγραμμα του σεμιναρίου:

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022 

Η οπτική της οικογένειας στην εξάρτηση και στη θεραπεία: Το τμήμα Οικογένειας του 18 Άνω

Κουτσούκη Σ., ψυχολόγος υγείας,MSc, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Τμήματος.  

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 

Η εξάρτηση ως σύμπτωμα της οικογένειας. Η συστημική προσέγγιση.

Σιδεράκη, Ε., Κλινική κοινωνική λειτουργός, (MSc), συστημική ψυχοθεραπεύτρια.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 

Κοιτώντας πίσω από τον καθρέφτη – Εξαρτητικές σχέσεις, απώλειες.

Στεφανέλη, Ε. , κοινωνική λειτουργός, συστημική – οικογενειακή θεραπεύτρια.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 

Η αναλυτική ματιά στη ψυχοθεραπευτική εργασία με γονείς εξαρτημένων ατόμων και γονείς θεραπευόμενων της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω

Καλλιντέρη, Ι., ψυχολόγος, Msc.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 

Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση στα πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ευθύνη ανατροφής παιδιών, στο περιβάλλον των οποίων συναντάται χρήση ουσιών.  

Καλαντζή, Μ., ψυχολόγος,MSc.