Άντρες : 210-8234740 και 210-3611803 - Γυναίκες και μητέρες : 210-3215813 info@18ano.gr

Τελευταία νέα

Ενημερωθείτε σχετικά με τα νέα της μονάδας

H Χοροθεραπεία στη διαδικασία της απεξάρτησης

Η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: H Χοροθεραπεία στη διαδικασία της απεξάρτησης.

Η Χοροθεραπεία στο χώρο της απεξάρτησης, όπως αυτή πραγματώνεται στο 18 ΑΝΩ, έχει μια χρονική διαδρομή και παρουσία τριών δεκαετιών. Οι χοροθεραπευτές, ως ειδικοί επιστήμονες και μέλη της διεπιστημονικής ομάδας, συμμετέχουν ενεργά στο θεραπευτικό σχεδιασμό και στη θεραπευτική πράξη αναδεικνύοντας και τονίζοντας την κυριαρχική θέση και σημασία της εμπλοκής του σώματος στη θεραπευτική διαδικασία της απεξάρτησης.

Η Χοροθεραπεία είναι η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης, με σκοπό να προαχθεί η εξέλιξη του ατόμου σε όλους τους τομείς ανάπτυξης: σωματικό, συναισθηματικό, γνωστικό, κοινωνικό.

Η Χοροκινητική θεραπεία στηρίζεται πάνω στις εξής θεμελιώδεις αρχές:

  • Το μυαλό, η ψυχή και το σώμα (ή αλλιώς: το νοητικό, το ψυχικό και το βιοφυσιολογικό επίπεδο) βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση. Αλλαγές στο ένα επίπεδο επιφέρουν αλλαγές και στα άλλα επίπεδα.
  • Η κίνηση αντανακλά την προσωπικότητά του ατόμου και περιέχει στοιχεία της προσωπικής του ιστορίας. Καθιστά ορατές τις ψυχολογικές, αντιληπτικές, εξελικτικές διεργασίες, την ψυχοπαθολογία και τους τρόπους του σχετίζεσθαι, που διαθέτει ο καθένας για να προσεγγίζει το έμψυχο περιβάλλον του.
  • Η κίνηση καταδεικνύει τις ασυνείδητες διαδικασίες.
  • Μέσα από την κίνηση, τους μη – λεκτικούς τρόπους επικοινωνίας και την παρατήρησή τους, έχουμε πρόσβαση σε ό, τι αφορά τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης και της ωρίμανσης.
  • Η θεραπευτική σχέση είναι κεντρικός παράγοντας διερεύνησης και αλλαγής μέσω της χοροθεραπευτικής διαδικασίας.

Η απεξάρτηση από ουσίες, μέσα από τη χοροθεραπευτική προσέγγιση, επικεντρώνεται στο σώμα – το μέρος του εαυτού όπου έχει εκδηλωθεί με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα το σύμπτωμα της τοξικοεξάρτησης- την κίνηση και τη μη λεκτική επικοινωνία δίνοντας τη δυνατότητα στον θεραπευόμενο να έρθει σε επαφή με την αρχαιολογία και τη βαθύτερη αλήθεια της ύπαρξής του.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εργαζόμενους στο χώρο της  υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, δραματοθεραπευτές, επισκέπτες υγείας κ.α.) και γενικότερα επαγγελματίες ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, ανεξάρτητα οργανισμού ή φορέα που υπάγονται.

Ο χαρακτήρας του θα είναι βιωματικός και η θεωρητική επεξεργασία θα προκύπτει και θα συνοδεύει την βιωματική εμπειρία. Δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία σχετικά με το χορό και την κινητική έκφραση.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται 1 φορά την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή 17.00 μ.μ. – 19.00 μ.μ. στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, επί της οδού Κεφαλληνίας 71 στην Αθήνα. Η διάρκεια του είναι 7  δίωρες συναντήσεις, ξεκινώντας από την Παρασκευή 28/4/2017.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων ορίζεται στους 15. Όσοι ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν, θα πρέπει να αποστείλουν συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής  και σύντομο βιογραφικό (εκπαίδευση, ειδικότητα, εργασιακή εμπειρία) είτε με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση ekpaideusis18ano@gmail.com είτε με fax στο 210 8611255 από την Τρίτη 28/3/2017 έως την Πέμπτη 13/4/2017 και ώρα 15.00 μ.μ.  Η επιλογή  θα γίνει επί τη βάσει των βιογραφικών σημειωμάτων. Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν και με την ολοκλήρωση του θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

(Διευκρινίζεται ότι είναι σημαντικό ο υποψήφιος να έχει προηγούμενη εμπειρία σε ψυχοθεραπεία ή βιωματική διεργασία)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Κέντρο Εκπαίδευσης 18 ΑΝΩ στο 210 8622914.

Σημείωση: Σε περίπτωση πλέον της 1 απουσίας, δεν θα είναι δυνατή η παρακολούθηση του σεμιναρίου.

Υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου είναι ο κος Γιουβανάκης Ιωάννης  χοροθεραπευτής της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ. Στην οργανωτική επιτροπή του σεμιναρίου είναι η κ. Μπερτάνη Ερμιόνη του Κέντρου Εκπαίδευσης 18 ΑΝΩ.

 

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

28/4/2017

Ανιχνεύοντας τη μνήμη του σώματος

Αλκαλάη Νίνα, θεωρητικός του χορού – χοροθεραπεύτρια (μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος)

Κινησιολογώντας την θεραπευτική πορεία, παρουσίαση κλινικού περιστατικού

Γιουβανάκης Ιωάννης, χοροθεραπευτής (μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος)

 

5/5/2017

Χρήση και Σιωπή στο Σώμα

Κωνσταντινίδου Μαίρη, χοροθεραπεύτρια, καθηγήτρια χορού.

 

12/5/2017

Πρωτόγονη έκφραση: Από το συλλογικό μύθο στην προσωπική αλήθεια.

Σταυροπούλου Ευρώπη, χοροθεραπεύτρια (μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος)

Αρβανιτάκη Μαρία, χοροθεραπεύτρια (μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος)

 

 19/5/2017

Πετάω, τεντώνω, λυγίζω, μακραίνω, ισορροπώ, παρουσιάζομαι….πόσα ενεργητικά ρήματα που συντροφεύουν, συναντιούνται στη χοροθεραπεία και σχετίζονται με τη σωματική αίσθηση, τους εσωτερικούς άξονες, το κέντρο μας και τις αντίθετες δυναμικές που εναρμονίζονται στο σώμα μας.

Πανερίτη Ζωή, καθηγήτρια κλασσικού χορού, χοροθεραπεύτρια (μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος)

 

26/5/2017

Βασικοί παράγοντες της χορευτικής δράσης και αξιοποίηση τους στη χοροθεραπεία.     

Αλκαλάη Νίνα, θεωρητικός του χορού – χοροθεραπεύτρια (μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος)

 

2/6/2017

“Ψυχή είναι ένα σώμα που δεν καταλήγει” – Γ. Χειμωνάς

Η επανενοίκηση του σώματος. Η κίνηση ως πρόσκτηση στην “απουσία” .

Γιουβανάκης Ιωάννης, χοροθεραπευτής (μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος)

 

9/6/2017

Κλείσιμο σεμιναρίου