Άντρες : 210-8234740 και 210-3611803 - Γυναίκες και μητέρες : 210-3215813 info@18ano.gr

Τελευταία νέα

Ενημερωθείτε σχετικά με τα νέα της μονάδας

Γυμναστική και εξαρτημένη μητέρα

Σκοπός του λευκώματος είναι να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων και παραδοσιακού χορού το οποίο εφαρμόζεται στη μονάδα απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής, στα τμήματα γυναικών- μητέρων.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα άθλησης διαιρείται σε δύο μέρη.

Στο πρώτο όπου η άσκηση πραγματοποιείται στο κλειστό τμήμα ψυχολογικής απεξάρτησης και στο δεύτερο που αφορά τη γυμναστική στο ανοιχτό τμήμα κοινωνικής επανένταξης. Οι θεραπευόμενες, δηλαδή, έχοντας παραμείνει στο ξενώνα για εννέα περίπου μήνες χωρίς να έρχονται σε επαφή με τη κοινότητα (η θεραπεία στηρίζεται σε ομάδες ψυχοθεραπείας ,τέχνης κ. α ), μεταβαίνουν έπειτα στο τμήμα επανένταξης, όπου η ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο με έναν υγιή τώρα τρόπο, είναι ο πρωταρχικός στόχος της μονάδας. Σε όλη αυτή τη προσπάθεια συμμετέχουν και τα παιδιά των θερεπευομένων, μένοντας μαζί τους στο ξενώνα, εφ’ όσον είναι μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, πιστοποιώντας έτσι την άποψη ότι η εξάρτηση δεν συνεπάγεται και καταστροφή του γονεϊκού ρόλου. Οι αθλητικές δραστηριότητες στο πρώτο τμήμα περιλαμβάνουν ασκήσεις βελτίωσης της φυσικής κατάστασης, ρυθμική, παραδοσιακό χορό, γιόγκα. Στο τμήμα της επανένταξης εμπλουτίζονται με εναλλακτικές μορφές άσκησης, οι οποίες πραγματοποιούνται στη φύση έτσι ώστε να αποκομίσουν οι ασκούμενες και τα ευεργετικά οφέλη που τους παρέχει αυτός ο τρόπος γυμναστικής, όπως είναι η πεζοπορία, η ιππασία, το κολύμπι στη θάλασσα. Τα αποτελέσματα που δημιουργούνται μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι η δημιουργία θετικών συναισθημάτων και σκέψεων, η βελτίωση της αυτοείκονας, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής τους, η συνεχής προσπάθεια, η αισιοδοξία. Ακόμη θα μπορέσουν να καταφέρουν να αγαπήσουν τελικά οι θεραπευόμενες τον εαυτό τους και κυρίως το σώμα τους, το οποίο κακοποιούσαν και επιτίθονταν και οι ίδιες προς αυτό, και η ζωή μέσα στο ξενώνα να γίνεται, όσο αυτό είναι δυνατόν, πιο ευχάριστη. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η γυμναστική θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας απεξάρτησης από ουσίες.

΄΄Μια αξιεπαινη επιστημονικα καταρτισμενη και πρωτοποριακη εργασια των συναδελφων Δωρα Παπαδοπουλου και Βαγγελη Κουτσογιαννη,παρουσιαστηκε σε Διεθνες Συνεδριο Φυσικης Αγωγης στην Κομοτηνη 21 Μαιου 2016΄΄